Έρευνες Τουριστικού Κλάδου [Οκτώβριος 2023]

Προσαρμοζόμενος στις νέες απαιτήσεις, ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών εξελίσσεται συνεχώς. Οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον προσαρμοσμένες, βιώσιμες εμπειρίες και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Αυτή η αυξανόμενη τάση προς την περιπέτεια και την αξία των εμπειριών δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα.

 

Το φθινόπωρο του 2023 φαίνεται να είναι μια εποχή αυξημένης ταξιδιωτικής δραστηριότητας για τους Αμερικανούς

 

Το φθινόπωρο του 2023 φαίνεται να είναι μια δημοφιλής εποχή για ταξίδια για τους Αμερικανούς, καθώς το 60% από αυτούς σχεδιάζει να απολαύσει διακοπές ή αποδράσεις. Ενδιαφέρονται να ταξιδεύουν πιο συχνά από ποτέ, με το 71% να σχεδιάζει να κάνει περισσότερες εξορμήσεις αυτή τη φορά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Αυτό που πρωταγωνιστεί στα σχέδια των ταξιδιωτών είναι τα οικονομικά ταξίδια, με τα οδικά ταξίδια να προτιμώνται ενώ οι αεροπορικοί ναύλοι αυξάνονται και οι αλλαγές/ακυρώσεις πτήσεων δημιουργούν μια μορφής απογοήτευση στους ταξιδιώτες.

Επιπλέον, όσοι παρακολουθούν τον προϋπολογισμό που διαθέτουν φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ενοικιαζόμενα καταλύματα συγκριτικά με άλλα καταλύματα με ποσοστό 38% έναντι 19% των ταξιδιωτών που δεν λαμβάνουν υπόψη τον προϋπολογισμό τους. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία αυτών των ταξιδιωτών επιλέγει ενοικιαζόμενα καταλύματα λόγω του ότι παρέχουν την καλύτερη αξία για τα χρήματά τους, με το 56% να θεωρεί ότι οι εξοχικές κατοικίες είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν από παραλιακούς προορισμούς μέχρι αστικά κέντρα και άλλους προορισμούς αναψυχής όπως μικρά χωριά. Επίσης, παρατηρούνται διαφορετικές προτιμήσεις ανάλογα με τη γενιά, το 97% των boomers είναι πιο πιθανό να σχεδιάσουν διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το 68% των Millennials είναι πιο πιθανό να επιλέξουν έναν διεθνή προορισμό.

Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι αρκετοί επιλέγουν πιο απομακρυσμένους προορισμούς αυτή τη σεζόν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποδηλώνοντας την επιθυμία τους για περισσότερη εξερεύνηση και απόδραση από την καθημερινή ζωή.

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς που σχετίζονται με την οικογένεια (36%), υπαίθρια αναψυχή (30%), και εορτές (30%), ενώ είναι σημαντικό γι’ αυτούς να ταξιδεύουν μένοντας εντός προϋπολογισμού και αποσυνδεόμενοι πραγματικά από την καθημερινή ζωή. Επιπλέον, αναδεικνύεται η ποικιλία των προτεραιοτήτων ανάλογα με τις διαφορετικές γενιές, προσφέροντας επιλογές για όλους.

Το φθινόπωρο αποτελεί μια ευκαιρία για αναζήτηση εμπειριών που θα προσφέρουν απολαυστικές αναμνήσεις και εξορμήσεις από τη ρουτίνα της καθημερινής ζωής.

Οι ταξιδιώτες επηρεάζονται σημαντικά από το κόστος, επιλέγοντας προορισμούς και μέσα μεταφοράς που ταιριάζουν στον προϋπολογισμό τους. Τα αυτοκίνητα είναι το δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς, αλλά οι πτήσεις παραμένουν σημαντική επιλογή.

Οι Millennials και η Gen Z δείχνουν μεγαλύτερη τάση για ταξίδια. Επίσης, οι παλαιότερες γενιές αναζητούν την έμπνευσή τους για τις φθινοπωρινές διακοπές από τον προσωπικό τους κύκλο, ενώ οι νεότερες γενιές βασίζονται περισσότερο στα κοινωνικά μέσα.

Καθώς οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς και διακοπές που τους επιτρέπουν να παραμένουν εντός του προϋπολογισμού τους και να αποσυνδεθούν από την καθημερινή ζωή, είναι σαφές ότι η διαχείριση του κόστους και η αναζήτηση εμπειριών παραμένουν κεντρικές προτεραιότητες των ταξιδιωτών το φθινόπωρο.

Πηγή: Vacasa’s 2023 Fall Travel Trends

 

Αυξανόμενη Προτίμηση για Flight-free Ταξίδια

 

Οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια χωρίς πτήσεις, “flight-free”, επιλέγοντας τρένα, πλοία και λεωφορεία αντί των αεροπορικών μετακινήσεων. Το 42,5% των παραθεριστών δηλώνει προτίμηση γι’ αυτήν την εναλλακτική επιλογή, έχοντας ως κύριο κίνητρο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Επιπλέον, η Gen Z (18-24 ετών) εκδηλώνει περισσότερο ενδιαφέρον για τις διακοπές χωρίς πτήσεις το 2023, με το 28% να δηλώνει ότι έχει κάνει την επιλογή αυτή ή θα δοκιμάσει ταξίδια χωρίς πτήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ενδιαφέρονται επίσης για την εμπειρία ταξιδιού, καθώς οι περισσότεροι από όσους έχουν ταξιδέψει χωρίς πτήση δηλώνουν ότι απολαμβάνουν τα χερσαία ταξίδια ώστε να βλέπουν περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ακόμα, το 19% το έκανε επειδή θεωρούσε ότι αυτή η επιλογή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Η τάση προς τις διακοπές χωρίς πτήσεις φαίνεται να αυξάνεται, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενιών, λόγω του ενδιαφέροντος για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και της επιθυμίας για πιο πλούσιες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Πηγή: 42% of UK holidaymakers seek to go flight-free — Byway Travel

 

Τάσεις Κρατήσεων Ταξιδιών για το 2024: Οι Ταξιδιώτες Επενδύουν σε Έγκαιρες Κρατήσεις για Εξοικονόμηση Χρημάτων

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περίοδος 23/10/2023 έως 27/10/2023 αποτελεί την περίοδο σχολικών διακοπών και ονομάζεται October Half Term.

Αποκαλύπτονται σημαντικές τάσεις στις κρατήσεις ταξιδιών για το October Half Term και το 2024. Οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεικνύουν συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για τα ταξίδια, προτιμώντας όμως τις έγκαιρες κρατήσεις για να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό τους. Το 76% των καταναλωτών επιθυμούν να κλείσουν τις διακοπές τους νωρίτερα από το συνηθισμένο, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η προτίμηση για all-inclusive επιλογές αυξάνεται, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν λύσεις με βάση δεδομένο προϋπολογισμό. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 αποτελούν σημαντικό μέρος των κρατήσεων, αυξάνοντας για το ερχόμενο καλοκαίρι κατά 67%. Παράλληλα, προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, όπως το Μεξικό, Ταϊλάνδη και η Αυστραλία, γίνονται δημοφιλείς, ενώ οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως ο προορισμός με τις περισσότερες κρατήσεις.

Οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και την Καραϊβική επίσης αποτελούν δημοφιλή επιλογή. Οι προορισμοί Τενερίφη, η Αττάλεια, η Κόστα Μπλάνκα, η Μαγιόρκα και το Λανθαρότε ξεχωρίζουν ως δημοφιλείς προορισμοί για το 2024.

Οι τάσεις δείχνουν ότι οι καταναλωτές επενδύουν στον πλούτο των ταξιδιών, επιλέγοντας τον συνετό τρόπο της έγκαιρης κράτησης για να αντιμετωπίσουν την οικονομική πίεση, και δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για μακρινούς προορισμούς και all-inclusive πακέτα.

Πηγή: Advantage Reveals Consumer Travel Trends for 2024

 

Σχετικά με το άρθρο

Επιμελήθηκε από την Ελένη Παναγοπούλου, Marketing & Management Assistant στην Tourix με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού.

Welcome to Tourix!

Tourix is a digital marketing agency with a holistic approach on B2B services exclusively for Travel & Tourism industries, followed by a solid portfolio. We actively contribute in favour of our partners’ brand awareness, marketing & sales strategy, as well as profitability by utilizing New Technologies, while our solutions-oriented team of experts always try to expand the limits of traditional marketing norms.